top of page

Aavere mõis

Aavere mõis asub Lääne-Virumaal, Väike-Maarjast umbes 15 km kaugusel. Aavere mõisa on esimest korda mainitud 1765. aastal Kiltsi mõisa karjamõisana, iseseisva mõisana on seda märgitud 1775. aastal. Tänase päevani säilinud hoonestus pärineb 19. sajandist - peahoone ehitati aastatel 1877 - 1881, kui mõisa omanikuks oli  Rudolph Karl August von Harpe (1839-1893). 1902. aastal ostis mõisa Nikolai von Rosenbach ning 1903. aastal ostis mõisa August Berends, kes jäi viimaseks omanikuks enne mõisa võõrandmist.

Aavere mõis 1938. aastal. Allikas: EFA.554.0.182760

Peahoone oli suur ja esinduslik uusgooti stiilis ehitis - keskosa ühekorruseline, mõlemal pool kahekorruselised risaliidid, mille otsaviilud olid kujundatud sakmeliste astmikviiludena - eriti efektne on vasakpoolne viil. Parempoolse viilu otsas oli tuulelipp, millel märgitud hoone valmimisaasta - 1877. Esifassaadil asus klaasitud veranda, sellest on veel alles terrass.

Aavere mõisapere 20. sajandi paiku. Allikas: EFA.518.3.9312

1960ndadel ehitati hoone keskelt kahekorruseliseks. Inventariseerimismaterjalides, mis on pärit 1980ndatest aastatest, on väärtuslike detailidena ära märgitud teisele korrusele viinud puidust trepp, millel olid treitud pulgad ning ka kahepoolsed uksed.

I korruse põhiplaan. Allikas: Kultuurimälestiste register

Alates 1925. aastast asus mõisa peahoones invaliidide kodu. Ruumide remondi ja ehitustöödega muudeti siseruumide suurust ja väljanägemist (lõhuti stukkdekoor, ahjud, kuid hoone väliskuju jäi algseks. Aavere mõisas asus hooldekodu pea 70 aastat, 1996. aastal hävis see pea täielikult tulekahjus ning sellest ajast saadik on müürid seisnud nii nagu nad peale tulekahju jäid. 

Aavere mõisa tagafassaad 1979. aastal. Allikas: Kultuurimälestiste register

Mõisasüdamesse toob maanteelt pikk sirge lehtpuuallee, peahoonet ümbritseb 7 hektari suurune park. Peamiselt kasvavad pargis lehtpuud, huvitavamate puudena võib ära märkida haruldasemat sorti korginulu, okaspuudest on alles rühm Siberi nulge ja üks alpi seedermänd. 

Aavere mõisa peahoone varemed, karjakastell, viinavabriku varemed ning mõisa läheduses, põllu peal olev tuuleveski on muinsuskaitse all, samuti on kaitse all mõisa park. Soovitan igal mõisahuvilisel Aavere mõisa külastada - need varemed pildilt vaadates on võimsad aga koha peal veelgi rohkem. Park on väga salapärane ja natuke müstiline koht... Mina kavatsen sinna kindlasti uuesti minna.


Peahoone asukoht Google Map´is - https://goo.gl/maps/uzTKWsKYZUxkHC948


Kasutatud allikad

959 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page