top of page

Atla mõis

2016. aasta "Unustatud mõisate" päevade ajal oli esmakordselt avatud külalistele Atla mõis. Atla mõisa igapäevaelu on tihedalt seotud keraamika valmistamisega. Mõisarahva tegemistel saab silma peal hoida läbi nende kodulehe. Tihti on nad oma toodanguga ka erinevatel laatadel. Seekord saime tänu lahkele pererahvale ringi vaadata väravast veidi kauemal.

Kuid enne seda kui jõuame tänapäeva juurde, lühidalt ka Atla mõisa ajaloost. Mõisa peahoone on ehitatud von Helffreichide ajal, umbes 1770-1780 aastatel. Peale Helffreichide perekonda oli mõis von Barlöwenite valduses. Mahtra sõja järgselt, 1858. aastal, hoiti Atla mõisa keldrites kinni mässulisi ja saadeti neid sealt edasi.  Hoonet on aegade jooksul ümber ehitatud, kuid kõige enam mõjutas hoone saatust 1905. aasta ülestõus, mil see koos paljude Raplamaa mõisatega põles.

Peahoone peale 1905.a mõisate põletamist. Allikas: Eesti Ajaloomuuseum AM _ 13814:1-b F 14382

Peale mõisa võõrandamist läks mõis ühe Rapla kõrtsmiku, Mihkel Rätemanni, valdusesse ja 1936. aastal ostis mõisasüdame Armas Salm. Viimane põgenes 1944. aastal Saksamaale ja sealt edasi Ameerikasse. Vene ajal oli mõisas traktorijaam, sohvoosi keskus, pood, korterid ja õpilasmalev. Hiljem jäi hoone kasutuseta ning hakkas lagunema.

Atla mõisa peahoone esikülg 1963. aastal. Allikas: EAA.5238.1.623.9

Praegune omanik ostis mõisa 1997. aastal ning ega mõisa peahoonest peale müüride ja katuse alles polnud. Kuna mõis sai 1905. aasta põlengus tugevasti kannatada, siis seetõttu pole hoones säilinud midagi ehitusajast. Ühes saalis on säilinud puidust kassettlagi, mis on küll hilisema päritoluga, lisandunud peale 1905. aastat. Kassettlage oli püütud ära viia aga kuna lagi koosnes paljudest peenikestest lippidest, siis selle lahtivõtmine ja mujal kokkupanek tundus liiga keeruline. Seetõttu oli ainult üks nurk veidi viga saanud, kuid puudolevad lipid asendati uutega ning tänapäevalgi ehib see uhkelt söögitoa lage.

Söögitoa lagi

Ühest kõrvalhoonest on tehtud keraamikatöökoda. Kohe värava kõrvale jäävast endisest aidast on saanud pood ja kohvik ning aida teisel korrusel toimuvad aeg-ajalt erinevad kultuurisündmused.

Endine viljaait

Tänu ERR-i videole on võimalik Atla mõisa ka sisse piiluda, vaata sina ka http://menu.err.ee/647747/soovitus-osta-endale-internetist-mois Kasutatud allikad: Raplamaa mõisaretked J. Kiili, lk 37-38 Raplamaa mõisad A. Särg, lk 12-14 10 kaunist mõisakodu lk 116-128 Maaleht. Atla mõis peidab endas kaunist kodu ja keraamikatehast


844 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page