top of page

Kloodi mõis

Veltsist mõisast umbes 1,5 km lõuna suunas asub Kloodi mõis. Kloodi mõis on rajatud 17. sajandi alguses ning kuulus Clodt von Jürgensburgidele, mille järgi on mõis saanud ka eestikeelse nime. Pargi serval asuv mõisahoone on ehitatud 18. saj II poolel. Veidi eemal on alles ka varasem härrastemaja, hilisem teenijatemaja.

Esifassaadi keskel paiknes varem lai puitveranda, kuid nüüdseks on see ümber ehitatud. Ka tagafassaadi keskel on olnud palkon, kuid see on hävinud jäljetult. Ruumid hoones on anfilaadselt. 20. sajandil on hoonet veidi ümber ehitatud. Algselt on hoonete paiknemine olnud sümmeetriline - kahel pool esiväljakut on paiknenud tall ja ait ning kaugemas servas laudad, tänaseks päevaks on mõned hooned hävinud kuid mõned on veel alles. Hoone ees on maapind ettesõidutee tarbeks tõstetud. See oli algselt piiratud maakivipostidega, mida ühendas sepiskett. Hoone seisis palju aastaid tühjana. Nüüdseks on mõis eravalduses ning kenasti korrastatud, kuid minu maitsele on see mõis siiski oma välisilmet liiga igav ja iseloomutu. Oma osa on kindlasti selles, et katusekuju on muudetud ning praegune katus muudab üldmulje väga steriilseks, sama võib öelda verandade puudumise kohta.

Kloodi mõisa peahoone, klaasnegatiiv fotost (1906). Allikas: EAA.1414.2.90.4

Viimane mõisnik enne võõrandamist oli Gustav Johann von Derfelden (1849-1926), kes päris selle 1886. aastal oma emalt, Julie Gustava von Derfeldenilt (sünd. Clodt von Jürgensburg).

Vaade mõisatagusele väljakule ja parki 2015. aastal
Kloodi algkooli hoone, endine Kloodi mõis. Allikas: RM F 1158:3, Virumaa Muuseumid SA

Huvitav fakt on see, et alates 1940. aastat asus Kloodi mõisas siirupitööstus Ermos, mis liideti Kawe kondiitritööstustega, mis oli omakorda eelkäijaks Kalevi kommitööstusele.


Kasutatud allikad:

Lääne-Virumaa mõisad ja mõisnikud, lk 51-53

Virumaa mõisad, lk 54-55

579 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page